War Room

Politiek is oorlog en om oorlogen te winnen moet je een hoofdkwartier hebben. Dit was de geniale ingeving van James Carville in 1992 – daarin mede geadviseerd door Hillary Clinton. Carville richtte in Little Rock, Arkansas, een centrale ruimte in vanwaaruit hij de hele campagne in de gaten hield.

Zodra de tegenstanders met een sneer kwamen of een beschuldiging, kwam Carville met een antwoord of een sneer terug. Elke aanval werd direct gepareerd. Dit was de les die de Democraten vier jaar eerder hadden geleerd toen Dukakis voortdurend onder vuur werd genomen en de campagne veel te laat reageerde. Curieus genoeg maakte Kerry in 2004 weer die fout door te lang te wachten met reageren op de nogal smerige slow boat-campagne.

Aardig is om u te realiseren dat er een mooie film is gemaakt van dit succesvolle campagneteam. Dat was de reden dat de PvdA in 2006 zo dom was om ook een filmteam toe te laten in zijn inner sanctum. Ze verloren de verkiezingen en toen de film uitkwam bleek waarom: ze hadden geen benul van waar ze mee bezig waren.