Surrogate

Kandidaten kunnen zichzelf niet doubleren en dus maken ze graag gebruik van surrogates, prominenten die namens hen campagne voeren. Barack Obama liet senator Ted Kennedy en Caroline Kennedy voor hem optreden, voornamelijk in positieve sfeer.

Vaker zijn het surrogates die lelijke dingen zeggen over de tegenstander die dan net kan doen alsof hij er niets van weet maar die wel degelijk blij is met de boodschap. Newt Gingrich heeft Sarah Palin, die zichzelf heeft veroordeeld tot de zijlijnen en daar maar al te graag vanaf kwam, ingeschakeld om de media aan te vallen. Hij heeft dat zelf in South Carolina gedaan maar in Flodia werd hij door Wolf Blitzer geneutraliseerd. Nu mag Palin blijven hameren op de onrechtvaardigheid dat niet iedereen gelooft wat Fox News zegt.

Mitt Romney heeft ook surrogates. De bejaarde John McCain, nergens populair, mag vertellen dat hij genoeg heeft van de debatten (waar Romney het meestal minder doet dan Gingrich) en dat Gingrich plan voor een maankolonie flauwekulis. Ook gouverneur Chris Christie speelt mee in dit spelletje. Hij noemde Gingrich 'een beschamend persoon' voor de Republikeinen. Co-surrogate Palin waarschuwde Christie daarop dat hij moest oppassen. Enzovoort.