Obamacare

Winner of loser?

Democraten: ++

Republikeinen: +/-

Campagne

Obamacare zal niet meer verdwijnen. De Republikeinen zullen er tegenaan blijven schoppen maar vooral omdat ze dat nu eenmaal gewend zijn en een deel van hun achterban dat verwacht. Reken er niet op dat het in de uiteindelijke campagne een rol zal spelen.

Het is onwaarschijnlijk dat Obamacare extra kiezers zal opleveren voor de Republikeinen. Dat spel is al gespeeld. Wie dit onderwerp vreselijk belangrijk vindt, heeft al besloten. Het kan eerder negatief uitpakken voor de Republikeinen. 

Inhoud

Het onderwerp heeft zijn relevantie verloren. Na de uitspraak van het Supreme Court hebben de Republikeinen geen middelen meer om Obamacare terug te draaien. Veel mensen zijn er tevreden mee, uiteraard vooral die meer dan acht miljoen die tot nu toe verzekering hebben gekregen.

Ook het toelaten van mensen, zelfs als ze al iets hadden, is populair. De verzekeraars zijn erop ingesteld. 

De gouverneur die in zijn eigen staat Ohio Obamacare gewoon optimaal liet fungeren, John Kasich, zal hiervan uiteindelijk profijt trekken. Lui als Cruz, Paul, Walker en in mindere mate Rubio en Bush staan buiten de werkelijkheid. Trump zou liever (heeft hij ooit gezegd) een single payer systeem hebben, min of meer het ziekenfonds zoals wij dat vroeger kenden. Dat gaat niet gebeuren maar hij zal Obamacare niet kunnen opspelen.