Log Cabin Republicans

Actiegroep van homo’s en lesbiennes binnen de Republikeinse Partij. Ze stellen zich teweer tegen de intolerante houding van de Republikeinen tegenover gays, omdat ze zelf de conservatieve beginselen van de partij zijn toegedaan. Ze zijn voor lage belastingen, een kleine overheid, vrije markten en andere Republikeinse idealen, maar kunnen natuurlijk niet de intolerante bemoeizucht van de moralistische vleugel van de partij waarderen.

Begonnen in 1977 in Californië – waar anders? De naam verwijst naar de blokhut waarin de eerste Republikeinse president, Abraham Lincoln, is geboren. Ze kregen pas aandacht toen Robert Dole in 1995 een cheque van duizend dollar voor zijn campagne naar hen terugstuurde omdat hij er lastige vragen over kreeg. Dat leidde tot meer vragen, vooral toen bleek dat Dole om hulp gevraagd had op een bijeenkomst die de Log Cabin had gesponsord.

Een paar weken later sprak Dole uit dat hij spijt had van het terugsturen van de cheque en zei dat hij er niets van had geweten, anders was het niet gebeurd. Het was waar dat Dole nooit een spoor van discriminatie had vertoond, maar de reactie en de reactie daar weer op droegen alle sporen van paniekerig campagnewerk en angst om iets mogelijk controversieels te zeggen, ook als dat moreel gezien het enig juiste standpunt was.

Log cabin Republicans moeten in staat zijn een hoge mate van cognitieve dissonantie te overbruggen: hun partij heeft een hekel aan hen en zij hebben meestal een hekel aan hun kandidaten. Zo onthielden ze zich in 2004 van stemming omdat president Bush het hetero huwelijk in de Grondwet wilde verankeren. Aan de andere kant biedt hun organisatie een mogelijkheid voor meer ruimdenkende Republikeinen om bij hen lezingen te houden en zo een ander gezicht te laten zien. (Zie ook: big tent, gay marriage.)