Klimaat/milieu

Winner of loser?

Democraten: +

Republikeinen: +

Campagne

Werkt alleen voor de Republikeinen in de context van klachten over teveel regulering en het ondermijnen van de kolenindustrie, maar dat is een lokaal onderwerp.

Democraten preken voor een publiek dat niet meer overtuigd hoeft te worden, kunnen alleen proberen het als een negatief onderwerp tegen de Republikeinen te gebruiken: verkwanselen van de toekomst.

Inhoud

Slechts 22 procent van de conservatieve Republikeinen meent dat er ‘geen wetenschappelijk bewijs is’. De overgrote meerderheid van de Amerikanen is inmiddels overtuigd van door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Volgens een onderzoek van Pew wil 64 procent dat de VS iets moet doen aan uitstoot van schadelijke stoffen, ook als de rest van de wereld niets doet. Dat wil ook de helft van de Republikeinen.

De recente encycliek van Paus Francis zal helpen om klimaatverandering nog minder omstreden te maken. De Paus maakte er een moreel onderwerp van, vergelijkbaar met armoede (en zelfs de oorzaak daarvan). Het leidde tot enige paniek onder de Republikeinse politici die over allerlei andere onderwerpen stevige morele standpunten innemen maar vonden dat de paus zich hier niet mee moest bemoeien. De bevolking is al veel verder dan de politici die proberen de klimaatagenda van Obama te frustreren en zich laten financieren door energieboeren als de Koch-broers of door de kolenindustrie.

President Obama heeft van klimaatbeheersing in zijn tweede termijn een speerpunt gemaakt. Hij is daarbij geholpen door de lage olieprijzen, de opkomst van de gaswinning in de VS zelf. Maar wat zou hebben moeten gebeuren: een hogere belasting op benzine aan de pomp is politiek nog steeds onmogelijk.