Israël

Onvoorwaardelijke steun voor Israël, ongeacht het recalcitrante en obstructionele beleid van de regering daar, lijkt haast een voorwaarde voor een Amerikaanse politicus. De Republikeinen roepen dat Obama Israël heeft uitverkocht, onvoldoende steunt en anderszins niet Israël vriendelijk genoeg is. Romney heeft aangekondigd dat zijn eerste bezoek naar Jerusalem zal gaan.

Obama kan niet veel meer doen dan hij tot nu toe heeft gedaan. Met de huidige Israëlische regering vallen geen zaken te doen en that’s it. Natuurlijk steunde hij de Arabische lente en past hij wel op om Iran aan te vallen.

In het grote patroon van de verkiezingen lijken de Republikeinen hier op een spoor te zitten dat politiek niet erg relevant is. De joodse kiezers worden vaak onmisbaar geacht voor de Democraten maar vermoedelijk maakt Obama zich daar niet erg druk om. Als ze denken dat hij Israël heeft uitverkocht dan kan hij ze toch niet meer van het tegendeel overtuigen. Bovendien is de pro Israël crowd in de VS steeds meer een Republikeins applauscollege geworden, aangevoerd en opgejut door evangelische christenen die heel andere dan strategische of morele redenen hebben om Israël te steunen.

Met andere woorden: een onderwerp waar de Republikeinen veel op zullen tamboereren maar dat Obama verder geen schade zal doen.