Guantanamo Bay

Binnen een jaar zou de gevangenis voor nooit veroordeeld gevangenen in Cuba, de infame Guantanamo Bay, gesloten worden. Dat beloofde president Obama aan het begin van zijn presidentschap. Het is niet dat hij het niet geprobeerd heeft. Pogingen om gevangenen waarvan de zaken duidelijk waren, zoals het vermeende of zelfverklaarde brein achter 9/11, op Amerikaanse grondgebied te vervolgen, zijn getorpedeerd door het Congres.

Congresleden waren bang dat ze met die gevangenen hele gevaarlijke mensen binnenhaalden of, in het geval New York, ongewenste aandacht trokken. Helden zijn Congresleden zelden, zeker niet als hun kiezers bange mails gaan sturen. Dus ging dat niet door.
Obama is nu teruggevallen op militaire tribunalen en pogingen om gevangenen af te voeren naar landen waar ze politiek asiel kunnen krijgen. Good luck. Landen die de mond vol hebben over mensenrechten, zoals Nederland, gaven niet thuis toen het er op aan kwam iets te doen.

Opnieuw een tegenvaller voor Obama. Niet dat de Republikeinen er veel stampij over zullen maken maar het zal Democraten die actief waren in 2008 en hoge verwachtingen hadden van Obama, misschien thuis houden. Maar breed genomen zal het geen onderwerp zijn bij de verkiezingen.