Dirty tricks

De afdeling vuile trucjes in een politieke campagne. Zoals zoveel van de minder fraaie politieke gebruiken is dit een geesteskind van Richard Nixon – bijnaam: Tricky Dick. In de campagne van 1972 wilde Nixon geen enkel risico lopen. Hij stelde een groep medewerkers samen die als enige opdracht hadden negatieve informatie over tegenstanders te creëren – let wel, niet op te duikelen, zoals in elke campagne gebeurt, maar die informatie zelf maken. Ook gebruikte Nixon overheidsinstellingen voor politieke doeleinden: de belastingdienst om tegenstanders lastig te vallen, de fbi en de cia om belastende informatie te verzamelen en in sommige gevallen om mensen af te luisteren.

De leider van Nixons club was Donald Segretti, die werkte voor het Committee to Reelect the President, afgekort creep (het Engelse woord voor gemeen, een niet te vertrouwen persoon, iets wat de Nixonbende leek te ontgaan). Segretti kwalificeerde zijn politieke bezigheden als ratfucking. Activiteiten van zijn bende bestonden uit het afzeggen van reserveringen van ruimtes net voordat de Democraten daar bijeen zouden komen, het bestellen van tientallen pizza’s, het ‘lekken’ van documenten in naam van de politici, het uitgeven van valse persberichten, misleidende telefoontjes aan kiezers en andere frivoliteiten. De term ratfucking schijnt afkomstig te zijn uit het surfmilieu van Californië en staat voor de rare streken die een golf kan uithalen waardoor een surfer valt.

De dirty tricks van Nixon leidden tot een criminele operatie in het Witte Huis. Daaruit vloeide de inbraak in het Watergate-gebouw voort, waardoor president Nixon uiteindelijk moest aftreden. Met enige opluchting concludeerden de Amerikanen in 1974 dat het constitutionele systeem werkte, maar het was kantje boord. Opmerkelijk is overigens dat Republikeinse regeringen, zoals die van Richard Nixon, Ronald Reagan en George W. Bush, vaker de randen van de democratische rechtsstaat opzoeken dan door Democraten geleide regeringen. Democraten raken verzeild in persoonlijke schandalen, Republikeinen in politieke schandalen.