Cemetry vote

Het kan natuurlijk voorkomen dat een geregistreerd kiezer overlijdt en zijn naam toch blijft staan op de kieslijst. Foutje. Of niet? Soms duiken dit overleden kiezers ineens op magische wijze op in de stemlokalen. Dan blijken de dode stemmers in groten getale opgekomen.

Dit soort kiesfraude is niet ongebruikelijk in de Verenigde Staten. ‘Vote early and vote often’, zegt men wel op de verkiezingsdag. In Chicago en in Texas deden ze dat altijd met veel enthousiasme.

In counties met massaal stemmende kerkhoven lieten de resultaten vaak op zich wachten. Op die manier kon de kandidaat die het apparaat controleerde en wist hoeveel stemmen nodig waren, de nodige extra biljetten in diverse stembussen stoppen. De biografie van Lyndon Johnson, de senator van Texas die in 1963 president werd, staat vol met spannende verhalen over stembusfraude. Johnson werd ooit te pakken genomen door een slimme tegenstander en nam zich voor om dat nooit meer te laten gebeuren. Toen hij in 1948 wel zijn zetel won was dat met 46 stemmen verschil – u raadt het, een paar nagekomen stembussen uit afgelegen counties maakten precies dat verschil. Sindsdien ging Johnson door het leven met de bijnaam ‘Landslide Johnson’.

Een berucht voorbeeld waren de verkiezingen van 1844. In New York stonden 41.000 kiezers geregistreerd. Zoals William Safire schrijft: ‘De opkomst die dag was hartverwarmend: er kwamen 55.000 mensen stemmen.’ Er bestaat een oude kerkhofgrap, daterend uit de tijd van Rutherford Hayes, president van 1877 tot 1881, maar later aangepast voor Lyndon Johnson. Een jongetje wordt gevraagd waarom hij huilt. ‘Om mijn arme dode vader,’ antwoordt hij. ‘Maar je vader is al tien jaar dood.’ Snikkend antwoordt de jongen: ‘Gisteravond kwam hij terug om voor Lyndon Johnson te stemmen en hij heeft me niet eens opgezocht.’

De arme Al Gore had geen overleden kiezers in Florida. Integendeel, zijn slimme tegenstanders hadden de omgekeerde tactiek toegepast. Door de kiezerslijsten overdreven op te schonen, waren talloze potentiële Gore-kiezers juist niet geregistreerd. Laten we zeggen dat