The Grand Canyon State

ARIZONA

 

The Grand Canyon State


Toeristische beoordeling:
Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: interessant,
vooral indiaanse cultuur

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk


Korte schets:

Arizona bestaat voornamelijk uit woestijn en stukken woestijn waar de vele nieuwe inwoners oases hebben geschapen met behulp van aangevoerd en opgepompt water. Tussen 1945 en 1995 verzesvoudigde de bevolking. Vooral de laatste vijftien jaar was er een grote trek naar het zuiden. Veel gepensioneerden overwinterden hier en zijn geleidelijk aan ook lang gebleven. Een stad als Sun City, bij Phoenix, is eigenlijk alleen voor bejaarden.

Phoenix zelf is een razendsnel uitdijende stad, a la Los Angeles. Hectares woestijn zijn al opgeslokt. Geleidelijk aan begint de stad wat karakter te ontwikkelen. Er is ook een mooi museum over Indianen, er staat een prachtig huis van Frank Lloyd Wright (Taliesin West) en een hotel van zijn hand.

Arizona heeft een gevarieerder landschap dan mensen denken. In het zuiden is het wel woestijn, maar naar het noorden wordt het onderdeel van het Colorado Plateau. Daar is nog behoorlijk wat groen en bosgroei. Wie in de buurt van Flagstaff rondrijdt waant zich in een ander land als hij net uit de Sonoran Desert komt. Het weer is gevarieerd en afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt (het laagste punt is 21 meter, het hoogste 3840). ’s Zomers is het overal warm en droog, soms heet en droog. ’s Winters is het koud in het noorden en zeer zacht in het zuiden.

Arizona is een van de meest populaire toeristenbestemmingen, vooral als onderdeel van de grote tour door het zuidwesten. Grand Canyon National Park behoort tot de meest bezochte parken van het land. Dat geldt ten minste voor de zuidkant van de Canyon; de noordkant die een langere afstand met de auto betekent is eigenlijk aantrekkelijker. Ideaal is het om in de Grand Canyon af te dalen en rond te wandelen, maar dat is niet iedereen gegeven.

Vooral in woestijnlandschappen heeft de staat echter veel meer te bieden. Vooral ten zuiden van Phoenix liggen gebieden waar de toeristen vaak niet aan toekomen, maar die wel degelijk de moeite waard zijn. De Sonoran Desert, die zich ook in Mexico en in andere Amerikaanse staten uitstrekt, is een van grote woestijnen van de wereld. Saguaro National Park, ten oosten van Tucson, en Organ Pipe Cactus National Monument, op de grens met Mexico, zijn erg mooie bestemmingen.

Onderweg komt u dan ook nog door Saguaro National Monument en het Arizona-Sonora Desert Museum. In de buurt van de Grand Canyon ligt ook nog Petrified Forest National Park, waar versteende boomstammen een bizar landschap creëren.
Van een heel andere orde is Canyon de Chelly National Monument, waar de laatste restanten van een oude Indianen-beschaving te zien zijn. Nog afgezien daarvan is het een prachtig natuurgebied. Op de grens met Utah ligt Monument Valley, bekend van postkaarten en westernfilms. Verder ligt een deel van Route 66 in Arizona.

Informatie:
Website: www.arizonaguide.com
Voor gedetailleerde kaart, klik
hier
.

 


Nationale Parken

"saguaro.gif

Grand Canyon National Park
Petrified Forest National Park
Saguaro National Park

 

 


Andere natuurmonumenten"chelly1.gif
Painted Desert
Canyon
de Chelly (voor verhaal, klik hier)
Sonoran Desert (voor verhaal,
klik hier)
Monument Valley – op de grens met Utah

 

 

 

 

 

 


Steden van betekenis
Phoenix
Tucson
Flagstaff

 


Toeristische attracties
In Phoenix diverse bouwwerken ontworpe"Taliesinn door Frank Lloyd Wright. Het interessantste is Taliesin West, nabij
Phoenix Klik hier voor artikel over Taliesin West.
Nationale parken
Sonoran Desert
Painted Desert
Canyon de Chelly klik hier voor artikel
Monument Valley
Casa Grande Ruins National Monument
Lost Dutchman State Park
Montezuma Castle National Monument

Algemene informatie
Bisbee, incl. Shady Dell Trailer Camp

 

 


Staatsleus
Ditat Deus (God verrijkt het bestaan)


Hoofdstad
Phoenix


Bevolking
4 miljoen (1,6 % VS)
Stijging 1990-1994: 11,2 %


Samenstelling
Blank 70,8 %
Hispanic 18,8 %
Indiaans 5,6 %
Rest 5,0 %
Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Landelijk/stedelijk
12 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
6de


Klimaat
Gevarieerd en afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt (laagste punt 21
meter, hoogste 3840). ’s Zomers is het overal warm en droog, soms heet en droog. ’s Winters is het koud in het noorden en zeer zacht in het zuiden.


Geografie
Zuiden woestijn, noorden deel van Colorado Plateau.


Economie
Toerisme, industrie, high tech.


Politiek
Arizona is een conservatieve staat, zowel sociaal als economisch. Tot 1996 was het de enige staat die in alle presidentsverkiezingen sinds 1948 Republikeins had gestemd.

 

Doorklikken
naar artikelen over specifieke bestemmingen

 

 

 

 

 

    • wandelen met kinderen in Grand Ganyon