Reisartikel

Het beeld van Saguaro National Park is een cliché, maar het parkt is zo goed dat ik het wel moet gebruiken. De Saguaro cactussen komen als een marcherend leger de heuvels af, in ferme trend, in het gelid. Pas als je er tussenin gaat wandelen worden details zichtbaar van het fascinerende woestijnleven. Dit is geen park om midden in de zomer te bezoeken. Wij waren er begin mei en toen al waren de temperaturen opgelopen tot boven de 32 graden celsius. ’s Zomers is het er niet te harden. Sowieso is het beste seizoen voor dit deel van Arizona veeleer tussen otkober en mei dan wanneer wij in Europa vakantie hebben. Een bijkomend voordeel van off season bezoek is dat de prijzen lager zijn.

De wandelpaden in Saguaro zijn erg instructief. Er zijn meer sorten cacti dan u ooit had kunnen denken. Het visitor center verkoopt voor 1,25 een handig boekje waarmee u ze kunt determineren. En vogels – u had nooit gedacht dat er zoveel vogels waren in deze barre omgeving.

Een manier om goed door te dringen tot de essentie van dit natuurgebied is om eerst een bezoek te brengen aan het Sonoran Desert Museum, dat vlak bij de ingang van Saguaro West ligt. Neem er wel een halve dag voor, het is de moeite waard, meer dan u zich voor kunt stellen.

Saguaro East is groter, met de cactussen meer uitgestrekt en dunner geggroepeerd. De saguaro heeft bescherming nodig, want het kost wel 75 jaar voordat ze hun volwassen omvang en grootte bereiken en hun zijarmen uitslaan. Ze kunnen 200 jaar oud worden.

De bolle cactussen groeien naar de zon toe, waardoor ze wat schuin gaan hangen en uiteindelijk omvallen door hun eigen gewicht.