The Bay State

MASSACHUSETTS

The Bay State


Toeristische beoordeling
Historisch: zeer interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel
Zeer aantrekkelijk


Korte schets

Massachusetts is de staat die zich laat voorstaan op de langste geschiedenis als deel van de Verenigde Staten. Hier kwamen de eerste Pilgrims aan land en hier werden de eerste kolonies gevestigd. De Boston Tea Party betekende het begin van de Amerikaanse Revolutie en veel politici die een belangrijke rol speelden in de nieuwe staat kwamen hier vandaan. De staat vertegenwoordigt nog steeds een bepaald soort Angelsaksisch erfgoed. In de negentiende eeuw concentreerde zich hier de basisindustrie van de Verenigde Staten. De eerste industriële revolutie vond hier plaats. Na de Tweede Wereldoorlog raakte die industrie geleidelijk aan in verval, maar mede dank zij de aanwezigheid van Harvard University en MIT (Massachusetts Institute of Technology) kwam in de jaren zestig een nieuwe industrie op, samen te vatten als High Tech.

In veel opzichten was Massachusetts een voorloper.Het is dan ook niet verwonderlijk dat de staat veel doet met zijn historische verworvenheden. Zo is er het historische stadje Sturbridge Village, waar op heel plezierige manier de ambachten en leefgewoonten van een kolonistendorp worden duidelijk gemaakt. En er is Deerfield, dat zelf een kolonistendorp is. Ook qua cultuur heeft Massachusetts veel te bieden. De Berkshires, aan de westkant van de staat, hebben veel leuke klassieke New England dorpen rondom de village green, er zijn veel musea en plezierige hotels en bed and breakfasts.Massachusetts heeft een plezierig klimaat, behalve in de winter als het er behoorlijk koud kan zijn.

Beroemd is de herfst, die vooral in het westelijk deel van de staat een rijke kleurenpracht oplevert. Massachusetts heeft veel variatie in haar natuur, van brede zandstranden in het oosten, tot golvende heuvellandschappen in het westen van de staat. Daar vindt u in de herfst ook de beroemde changing of the leaves de bladeren die vele verschillende kleuren aannemen voordat ze van de boom vallen. In die tijd van het jaar, in september, is het er wel erg druk. De grootste stad, Boston, is een plezierige stad met een oude oostelijke uitstraling. De straatjes liggen hier nog niet allemaal in ruitpatroon en her en der ademt Boston nog wel de koloniale sfeer uit. Cambridge is het voorstadje waar de universiteiten van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology liggen, en daar speelt zich dan ook veel van het uitgaansleven af.

 

Lees een artikel over een van onze favoriete musea,
het Isabella Stewart Gardner Museum

Informatie:Informatie:
Website: www.mass-vacation.com
Voor gedetailleerde kaart, klik hier.


Toeristische attracties

Veel historische plekken uit de koloniale tijd en de Amerikaanse Revolutie. Volg bijvoorbeeld de Trail in Boston. Boston zelf heeft de Fisherman’s Wharf, Harvard University (strikt genomen in Cambridge). Changing of the leaves. In september en oktober zijn de bossen van heel New England op hun mooist. Cape Cod, vooral ’s zomers erg druk strandgebied.
Stockbridge, Norman Rockwell Museum
met o.a. de vier
schilderijen Four Freedoms
Boston
Berkshires
Historic Deerfield
Old Sturbridge Village
Cape Cod
Salem
Martha’s Vineyard
Concord
Lexington
Lowell National Historic Park
Changing of the leaves
Clark Art Institute (Williamstown)


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Bershire Hills in het noordwesten van de staat.
Cape Cod, aan de oostkust.
Changing of the leaves, in september/oktober.


Steden van betekenis

Worcester
Lowell
Boston
Springfield


Staatsleus

Ease Petit Placidam Sub Libertate Quitem (Door middel van het zwaard zoeken wij vrede, maar alleen vrede in vrijheid).


Hoofdstad

Boston


Bevolking

6,0 miljoen (2,3 % VS);
Stijging 1990-1994: 0,4 %


Samenstelling

Blank 89,9 %
Hispanic 4,8 %
Zwart 5,0 %
Rest 1,0 %
Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Landelijk/stedelijk

16 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

45ste


Klimaat

Typisch New England klimaat. Warme, plezierige zomers. Prachtige en aangename herfst, koele lente. De winters kunnen hier behoorlijk heftig zijn, met veel sneeuw en koude, vooral als er een arctische stroom staat die over het Canadese vasteland de staat bereikt.


Geografie

Brede zandstranden en laagvlakte in het kustgebied. Veel meren en ook een aantal rivieren die Massachussetts doorkruisen, waarvan de Connecticut River de grootste is.


Economie

Traditioneel bolwerk van high tech industrie, onderwijsinstellingen en financiele instellingen (ondanks afstand tot New York) geconcentreerd op entrepreneurs en venture kapitaal. Toerisme is ook belangrijk, net als de restanten van traditionele industrieen.


Politiek

Massachusetts staat bekend als de meest liberale staat van de VS, maar daar valt tegenwoordig wel wat op af te dingen. De laatste vier gouverneurs waren Republikeinen (die overigens lang niet altijd succesvol waren). En ook in Massachusetts moet de broekriem worden aangetrokken. In presidentiele verkiezingen stemt de staat vrijwel altijd Democratisch. De Kennedy’s hebben in Massachusetts hun bolwerk. John F. Kennedy was Senator en zijn broer, Edward Kennedy, houdt als sinds 1960 een van de twee senaatszetels bezet.

Ted Kennedy staat bekend als de meest effectieve senator in Washington, periodes van enorme wetgevende energie afwisselend met inzinkingen met drankgebruik en excessen die hem ongeschikt hebben gemaakt voor een hoger ambt, al probeerde hij het in 1980 in de presidentiele voorverkiezingen. De staat is voor Amerikaanse begrippen opmerkelijk goedgezind ten aanzien van overheidsingrijpen. Effectieve en efficienten gouverneurs als Michael Dukakis hebben daaraan bijgedragen, en zelfs Republikeinen zoals de succesvollen Republikeinse gouverneur William Weld (die in de jaren negentig de staat runde en toen door zijn eigen partij werg gedwarsboomd toen hij ambassadeur naar Mexico zou worden), past in die traditie. De staat draag echter ook de bijnaam Taxachusetts vanwege zijn hoge belastingen en geldt in conservatief Amerika als een voorbeeld van wat voor vreselijks er kan gebeuren als liberals de macht hebben. Dat er snel veel kan veranderen blijkt uit het feit dat in 2002 bijna een refendum om de staatsinkomstenbelasting af te schaffen, kon winnen. Nu past anti-belasting gedoe wel in de sfeer van New England, maar het hoort meer bij New Hampshire dan bij Massachusetts.


Artikelen over specifieke bestemmingen

 

 

    • Herfstkleuren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    • Kreeft eten in New England

 

 

 

    • The Plymouth Colony Archive Project