Blok moet gaan. Er is geen excuus voor domheid en al helemaal niet voor kwaadwillendheid.

Blok heeft excuses gemaakt en neemt zijn uitspraken terug.

Zo gaat dat niet. Het excuus is blijkbaar voor het feit dat hij als minister dingen zei die in de campagne door een flink deel van de VVD politici werden betoogd of konden worden betoogd, inclusief zijn politieke leider. Hij vindt wat hij vindt, maar was even vergeten dat hij minister was. Daar kun je excuus voor aanbieden – en dan vertrekken omdat je blijkbaar niet weet hoe je je als minister moet gedragen. Daar is geen excuus voor.

Maar dit soort onzin kun je niet terugnemen. Je vindt het of je vindt het niet. Blok is, verrassend genoeg, een typische VVD’er deze dagen. Dat was hij in 2004 toen hij een goed rapport schreef, nog niet. Ik ben benieuwd wat er in de tussentijd gebeurd is, behalve dat hij de onzin van Rutte en Buma nu accepteert als het woord. Ik noem het kwaadwillendheid, het opschuiven naar PVV en FvD uit opportunisme – de stiel van VVD en CDA.

Dit is onvergeeflijk. Zoals ambassadeur Hoekstra, gisteren veel te vriendelijk benaderd door Huys, niet kan zeggen dat de leugens die hij verkondigde klein foutjes waren. Dat waren ze niet, hij meende het echt, hij slikte wat uiterst rechts hem aanbood en hij gebruikte het voor politiek gewin. Zo’n man kun je nooit meer vertrouwen. Zijn slechte inborst bleek ook toen die befaamde interviews plaatsvonden. Voorgoed afgedaan, maar, toegegeven, Trump heeft een waardig vertegenwoordiger.

Hoekstra had moeten gaan, Blok moet gaan. Ik begrijp dat hij graag minister wil blijven en dat de VVD het zoveelste schandaal niet weer met een vertrokken minister wil beëindigen, maar what’s the point? Waarom deze man accepteren als ons uithangbord in het buitenland? Kan niet. Hoeft niet. We kunnen zoveel beter.