Beschikbare lezingen

Beschikbare lezingen

Mogelijke onderwerpen ( alle lezingen kunnen ook in het Engels gegeven worden)

 • Het Amerikaanse politieke systeem onder president Trump: het politieke systeem, het presidentschap, de campagne en het kiessysteem. Lezing is gericht op de gewone luisteraar, of het nu een leerling is van VWO of HAVO, een geïnteresseerde krantenlezer of een liefhebber van Amerika en de Amerikaanse politiek.
 • Terugkerende elementen in de Amerikaanse geschiedenis: Plaatsing van het huidige Amerika in een historische context. Bepaalde lange lijnen zijn nog steeds terug te vinden en verklaren veel. Vaak gebruikt voor groepen die naar Amerika gaan voor een studiereis of voor kleinere groepen die in Amerika gaan wonen. 
 • Founding Fathers: de nog steeds verbazende grondleggers van de Verenigde Staten en de onderwerpen waarmee ze zich bezig hielden – nog steeds actueel.
 • Amerikaanse immigratie en integratie: 200 jaar ervaring, zou Nederland daarvan wat kunnen opsteken?
  Korte beschrijving: geschiedenis van de drie immigratiegolven, tot op heden, sinds het begin van de massaimmigratie rond 1820. Nadruk ligt op steeds terugkerende processen en wat we daarvan kunnen opsteken als het om verwachtingen in Nederland gaat. Met illustraties die laten zien dat het debat tweehonderd jaar geleden over dezelfde onderwerpen ging, met dezelfde emoties.
 • Het einde van Amerika als voorbeeldland. Hoe een disfunctionele politiek een destintegrerende samenleving oplevert die enorme gevolgen zal hebben voor zowel binnenlandse als buitenlandse politiek.
 • Amerikaanse presidenten van George Washington tot Barack Obama.  Aangesloten op de actualiteit.
 • Koude oorlog vanuit Amerikaanse perspectief
 • Amerikaanse buitenlandse politiek: continuïteit of grote verandering?  Korte beschrijving: analyse van de lange termijn onderwerpen in de Amerikaanse buitenlandse politiek.
 • Amerikaanse presidentschap in historische context. Korte beschrijving: de rol en functie, plus de macht en onmacht van de president vanuit historische perspectief. Met veel anecdotisch materiaal.
 • Ons cliché denken over Amerika. Korte beschrijving: we denken dat we Amerika goed kennen. We lezen er dagelijks over, zien het op televisie, zien series en films. Maar in werkelijkheid is het voor ons een vreemde wereld. Welke clichés in ons denken kloppen en welke zijn onzin?

Frans Verhagen heeft ruime ervaring met lezingen voor 5 & 6 VWO en 5 Havo. Tussen 2004 en 2014  was het onderwerp van de John Adams lezingencycus Amerikaanse immigratie en integratie, hoe kunnen we daar in Nederland wat mee?
Praktische geschiedenis.
Het eerste lesuur een historisch spannend verhaal, het tweede uur discussie met de scholieren. In het Engels en het Nederlands. Zeer gewaardeerd door docenten geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer en engels.

Ook op maat te maken voor andere lessen. Voor de discussielezingen geldt een maximaal aantal leerlingen van 65. Desgewenst is het mogelijk per klas (30 leerlingen) te werken, waardoor de spreekvaardigheden meer worden aangesproken.

Desgewenst kunnen ook lezingen inhoudelijk op maat worden geleverd (Vietnam, presidentschap, Amerikaanse politiek en staatsinrichting, verkiezingen, Burgeroorlog, buitenlandse politiek etc.)

Frans Verhagen heeft ruime ervaring met lezingen speciaal voor middelbare scholen (5 & 6 VWO en 5 Havo). Ook in het kader van Engelstalig onderwijs.
Bespreking Brabants Dagblad, lezing Mondriaan College.