Flip-flop

Een plotselinge en nogal ingrijpende verandering in de stellingname van een kandidaat. Gebeurt meestal in de campagne om politiek voordeel te behalen, maar dan loopt de flip-flopper natuurlijk wel het risico dat hij wordt beschuldigd van draaikonterij. Alle politici moeten hun standpunten wel eens aanpassen, waar het om gaat is het goed ten te verkopen.

John Kerry werd in 2004 voortdurend ingepeperd dat hij flip-flopte. Hij was een dankbaar doelwit. Zo verklaarde hij zijn stem om de president in 2002 de bevoegdheid te geven om Irak de oorlog te verklaren als volgt: ik stemde er vóór, voordat ik tegen stemde. Dat zijn formulering strikt genomen klopte omdat hij wegens wetstechnische redenen eerst voor de autoriteit maar later tegen de financiering ervan stemde, maakte niet uit. Leg zo’n uitspraak maar eens uit aan de kiezers. Kerry kon zich er nooit meer van losmaken.

Er vallen mooie commercials te maken op dit thema. In de jaren tachtig kreeg een Republikeinse afgevaardigde in Californië ervan langs in een filmpje dat een turner flick flacks liet maken namens de flip-floppende kandidaat. Geniaal was het windsurffilmpje dat de Republikeinen in 2004 maakten over John Kerry. Ze lieten Kerry windsurfend zien voor de kust van Nantucket. Daarmee onderstreepten ze zijn eliteneigingen, want Joe Six-pack, de gewone Amerikaan, doet niet aan die sport. Terwijl Kerry wat onhandig dobberde op de golven klonk An der schöne blaue Donau, terwijl de voice-over vertelde over Kerry’s steeds wisselende opinies. Dodelijk.

Het is altijd lastig om een oude mening in te ruilen voor een nieuwe zonder opportunistisch te lijken. Kandidaten als Mitt Romney en John McCain moeten zich er dagelijks voor verantwoorden. John Maynard Keynes, de befaamde econoom, had nog steeds het beste antwoord toen iemand hem ervan beschuldigde dat hij van mening was veranderd. ‘Als de feiten veranderen, dan verander ik van mening,’ beet Keynes hem toe. ‘Wat doet u?’

Vrijwel iedereen die langere tijd in de politiek actief is, heeft ooit standpunten ingenomen die hem nu voor de voeten worden geworpen. Soms geeft iemand toe dat hij van mening is veranderd, soms probeert hij zich eruit te wurmen. Soms is zijn reputatie als flip flopper zo sterk, dat hij er nooit meer van loskomt. Kerry had daar last van maar met meer recht kan Mitt Romney als de flip flopper van de campagne neergezet worden.