California Dreamin´

Ik kom nu ruim 35 jaar in Los Angeles. Niet veel zou meer moeten verbazen. Maar toch een paar observaties.

  • vergeleken met San Francisco vorig jaar, wordt er relatief weinig over Trump gepraat. Kan zijn dat mijn schoonfamilie (met verdeeldheid op dit terrein) het onderwerp vermijdt, maar ik heb ook de indruk dat mensen geen zin meer hebben over de psycho te praten. Misschien zijn ze gelaten en wachten af, misschien wachten ze zoals de meeste Democraten hier, op de verkiezingen in november, misschien wachten ze zelfs tot de volgende Mueller move wordt aangekondigd.
  • in die 35 jaar is de luchtkwaliteit in LA enorm verbeterd. Mijn schoonouders wonen op een heuvel, uitkijkend naar de bergen achter Pasadena. Vroeger kroop daar vanaf de vroege ochtend een bruine smog omhoog, nu is het niet helemaal schoon maar toch stukken beter.
  • en dat terwijl het verkeer alleen maar erger is geworden. Je staat nu de hele dag in de file op de grote wegen. Het moet een ramp zijn hier te wonen.
  • waarom kan Nederland geen High Occupancy Vehicle (HOV) lanes hebben, speciale banen op de freeway die je alleen mag gebruiken als je met twee of meer in een auto zit? Rijdt lekker door als de rest vast staat. Ik meen me te herinneren dat die malloot van een Westerterp, ongetwijfeld samen met de wakkere autokrant, dat idee ooit torpedeerde met een rechtszaak. Misschien tijd om ons gezond verstand te laten werken en daar een regel voor te maken?
  • ik moet ook altijd weer wennen aan Amerikaanse gewoonten. In huizen ligt de toilet gewoon aan de woonkamer, in Nederland moeten daar, dacht ik, twee deuren tussen zitten. Gecombineerd met de neiging om de deur van de toilet open te laten staan om te laten zien dat hij niet bezet is, een weinig aantrekkelijke  gewoonte. Ook komt de voordeur, naar Engels model, direct uit in de woonkamer waardoor je warmte of koelte verspilt.
  • in het Natural History Museum stond de airconditioning op ijzig koel, terwijl het buiten 27 graden was. Wat California goed doet met luchtvervuiling verspilt het zo weer.
  • in Amerikaanse winkels is de kleding spotgoedkoop, het voedsel veel duurder dan bij ons. Gewoon, Kellog’s Cornflakes, 50 procent duurder, melk 30 procent, fruit, groente.